Twee vrouwen die een boek voor mannen schrijven? Jazeker! Beiden zijn we veganist, dochter en vriendin van. Ook zijn we beiden ondernemer en hebben we de afgelopen jaren gezien en geleerd dat de plantaardige keuken, waar we zo hartstochtelijk verliefd op zijn, makkelijker door vrouwen dan door mannen wordt omarmd.

Of die omarming nou komt vanuit het verlangen om dierenleed te verminderen, het milieu te ondersteunen of gezond te eten, het zijn de vrouwen die over het algemeen in deze beweging het voortouw nemen. Maar veganisme is geen vrouwenbeweging. Het is een beweging voor de dieren, voor de aarde en voor alle mensen. Een te gekke beweging die antwoord biedt op grote wereldse vraagstukken en een keuken kent die gruwelijk lekker kan zijn zonder dat hij gruwelijk is! En vooral bij dat laatste trekt meestal de man nog een wenkbrauw wat wantrouwend op en wordt er gekscherend een opmerking gemaakt over knaagvoedsel of dat het natuurlijk of normaal is om dieren te eten.

Na jarenlang diepgaand onderzoek en vele interviews zijn we tot de conclusie gekomen dat er heel wat aannames de ronde doen met betrekking tot het veganisme, de plantaardige keuken en het eten van dierlijke producten. Meestal aannames die hun wortel hebben in conditionering, beeldvorming, marketing en vaak voortkomen uit diepliggende emoties die gaan over eigenwaarde. Vastgeroeste ideeën kunnen echter gelukkig transformeren, want dat wat we vroeger deden is geen excuus om hetzelfde te blijven doen. Er is dus reframing nodig. Voorbeelden. Hoe dan wel. Hoe ziet een man er dan uit die vegan eet? Dus we besloten een boek te maken voor mannen, alle mannen. Een boek vol overheerlijke, stoere en met umami gebombardeerde recepten, hele coole interviews met James Aspey, Loui Blake, Johnas van Lammeren, John Lewis, Jay Brave, Maarten Burgers, Bas Waijers, Menno de Koning, Tobias Leenaert en Tom Zwarts en een killer voorwoord van Derek Sarno.

Maar…Man.Eat.Plant. is meer dan een boek. Het is een beweging, een signaal voor de wereld dat ons laat zien dat het niet langer een macho is en niet langer noodzakelijk om vlees te eten. M.E.P. voedt een killer beweging waarvoor niemand gedood hoeft te worden, omdat het geworteld is in compassie en gebaseerd is op de krachten van planten.

We zullen de wereld eens laten zien dat alles, maar dan ook alles wat we kennen een 180 graden swing kan krijgen zonder dat we er iets voor hoeven in te leveren. Sterker nog, we krijgen er juist heel veel bij. Smokey? Right on. Bloody. Beets can bleed. Blackened? Count on it. We presenteren je MAN.EAT.PLANT. – HOT, ROASTED, GRILLED, JUICY & VEGAN.

Maartje Borst & Lisette Kreischer

Volg onze avonturen nu via IG!

Verschijningsdatum: 18 september 2018
Uitgever: Kosmos Uitgevers