Vlier

In The Plant Pharmacy heb ik 13 van mijn meest favoriete en meest gebruikte planten geportretteerd. Planten die zichzelf keer op keer hebben bewezen. Een van hen is de vlier – Sambucus Nigra – in vroegere tijden ook wel ‘apotheker van het volk’ genoemd vanwege haar vele geneeskrachtige eigenschappen.

Het was om deze reden dat de struik als heilig werd beschouwd en waardoor men zijn hoed afnam bij het voorbijgaan als blijk van waardering en respect. Dat is toch mooi en kunnen we ons nu nauwelijks meer voorstellen. Hoe leuk zou het zijn. Dat we onze pet of hoed weer opnieuw zouden afnemen, of een knipoog zouden geven bij het passeren van een bijzondere plant.

Wat de vlier betreft. Al eeuwenlang worden bloesem en bes ingezet voor allerlei menselijke en dierlijke kwalen vanwege hun weerstandsverhogende, zweetdrijvende, samentrekkende, antiseptische en bloedzuiverende werking. De crèmekleurige en aromatische bloesems ontluiken in de lente en de diep paarsrode bijna zwarte bessen schitteren in de nazomer en begin herfst – precies de periode waarin velen van ons met griepachtige aandoeningen kampen. Goed geregeld door Moeder Natuur! Alle antwoorden die we zoeken en al het voedsel en de medicijnen die we nodig hebben, zijn te vinden in de natuur. Hier kunnen we nog steeds enorm van van leren en we hoeven alleen maar te luisteren en te observeren.

Met de herfst langzaam in aantocht begin ik mijn lichaam te ondersteunen in de voelbare veranderende behoeften en bereid ik me voor op de grote seizoensovergang. In The Plant Pharmacy heb ik een aantal recepten met vlier toegevoegd die me door de jaren heen veel vreugde hebben gebracht. Recepten zoals vlierbessensiroop, vlier & rozen cappuccino (deze staat trouwens op het menu bij Koffie ende Koeck!) en vlierbloesem kefir voor in de lente. Wist je trouwens dat vlierbloesem en lindebloesem heel goed samengaan? Niet alleen qua smaak: de combinatie van de twee maakt een zeer medicinale thee die uitermate geschikt is als medicijn tegen griep in de lente.

Voor de herfst dit jaar zal ik helaas niet zoveel vlierbessenbrouwsels maken. De hitte en droogte hebben alle struiken in mijn omgeving zeer verzwakt en het raakt mijn hart om alleen een handvol bessen te zien op de worstelende vlierstruiken. Deze zal ik niet oogsten en zal duimen voor gezonde struiken en een ondersteunend klimaat volgend jaar. Ik heb echter nog wel gedroogde bessen van vorig jaar gevonden. Anders dan vers van de boom, maar dan kan ik eind van deze maand in ieder geval die mooie vlierbessensiroop verrijkt met verwarmende specerijen (uit The Plant Pharmacy) maken. Oe dat is zo lekker! En op deze manier kan ik nog steeds van haar eigenschappen genieten en ben ik er klaar voor als het griepseizoen aanbreekt.

Meer over de seizoenen zondag – 26 augustus – op de Uitmarkt te Amsterdam tijdens de twee kleine aanschuifworkshops die ik geef bij de kraam (25) van Orlando Uitgevers om 14.30 en 15.30.

Een mooi portret van de vlierbloesem in bloei zit trouwens in mijn botanische kaartenpakketje met bijzondere typologie omschrijving.

 

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.