Over

'Het leven is net zo dierbaar voor een stemloos schepsel als voor de mens. Zoals de mens gelukkig wil zijn en bang is voor pijn, zoals hij wil leven en niet wil sterven, geldt dat ook voor andere schepsels.' De dalai lama

Op mijn tiende besloot ik vegetariër te worden en raakte vanaf dat moment geïntrigeerd in eten, in voeding. Ik wilde weten wat er schuilging achter mijn dagelijkse bordje eten: wat er precies in zat, hoe het gemaakt was, waar het vandaan kwam. Toen ik meer te weten kwam over het verhaal achter mijn eten, was mijn besluit snel genomen. Het feit dat een dier leefde – en vaak ook stierf – alleen om mij te voeden, voelde niet goed. Minder en minder at ik nog dierlijke producten. Dieren zijn in mijn ogen onze gelijken, onze naasten. Ik zie geen verschil, hooguit aan de oppervlakte. Net als wij willen ook zij geliefd worden, zoeken ook zij warmte en aandacht en willen ook zij leven.

Rond 2001 werd ik gegrepen door de vegan lifestyle en die liet me niet meer los. Plantaardige voeding bleek het antwoord waar ik naar zocht. Het viel me echter op dat merendeel van de menselijke wereld anders over deze briljante keuken dacht. En dat ging me aan het hart. Immers biedt deze keuken antwoorden op grote wereldse problematieken en vraagstukken en is het de meest vriendelijke keuken op aarde, zowel voor dier, mens en natuur.

Ik wilde daar iets aan doen. Ik besloot aan de Stylingacademie te gaan studeren en ontdekte een voorliefde voor sfeerontwikkeling, fotografie en het vertellen van verhalen. Van daaruit volgde in 2006 een platform voor een Ecofabulous lifestyle, dat stond voor genieten in stijl met respect voor mens, dier en natuur. Dit platform bleek de aanzet voor een avontuur als boekenmaker en cupcakebakker. Velen boeken volgden inderdaad, velen cupcakes ook, totdat ik zeewier in mijn handen kreeg en verliefd werd op deze mooie groente uit de zee. Zeewier bleek voor mij het haakje om de plantaardige keuken een boost mee te geven. Dit mondde uit in een concept, genaamd The Dutch Weed Burger.

In 2011 bedachten Mark Kulsdom en ik dat het mooi zou zijn om zeewier te verwerken in een plantaardige hamburger en daarmee de voedselketen te lijf te gaan.

Ik ruilde mijn cupcake oven in voor een hamburger grillplaat en startte een bedrijf. Met The Dutch Weed Burger bereikten we veel, we braken de markt open en inspireerden mensen die ik anders niet snel had kunnen bereiken. Maar er bleef iets kriebelen.

Mijn aard voor details, verlangen naar groei en eeuwige zoektocht naar waarheid deden me verder kijken en mijn blik viel wederom op het plantenrijk. Niet alleen zeewier dit keer, maar alle planten. Ik voelde dat daar iets mee aan de hand was. Ik verlangde ernaar om meer te leren over deze bijzondere groene vrienden. Planten hebben me de afgelopen jaren verleid, geprikkeld, uitgedaagd en gevoed. Groot en sterk ben ik erdoor geworden. Voelde ik me down, had ik griep of was ik snotverkouden, dan waren het de planten die me er weer bovenop hielpen.

De afgelopen jaren en dankzij mijn opleiding aan het Kruidenrijk heb ik mijn kennis rondom de geneeskracht van planten kunnen verdiepen. En dat is pas het begin gebleken, want het is een continu proces van leren, ontdekken en ervaren. Niet alleen op het gebied van wetenschappelijke informatie, maar vooral op dat van gevoel en intuïtie. Natuurvolken weten het al vele eeuwen: de kruiden onder onze tenen en boven ons hoofd zijn krachtige medicijnen! Velen van ons zijn dat alleen vergeten.

Mijn leven en werk zijn inmiddels geïnspireerd geraakt door het gegeven dat planten ons ademen, voeden en kunnen helen. Ze verdíénen een hoofdrol in ons leven. En mijn werk hoop ik de plant haar rechtmatige plek in de wereld terug te geven en de spotlight te richten op haar mogelijkheden als overheerlijk hoofdingrediënt in de keuken en ondersteunend medicijn door de seizoenen.

For all beings great and small
Lisette

TESTIMONIALS