OPROEP AAN DE VEGETARIËR
In het bericht ‘Bokkenvlees’ als onderdeel van de ‘Gouden Pollepel’ in het AD Rotterdams Dagblad wordt het probleem van het vegetarisme pijnlijk zichtbaar.
Onwetend schrijft journalist Lot Piscaer namelijk over ‘het probleem’ van de geitenmelkindustrie; melkgeiten krijgen jonkies, maar alleen de vrouwtjes daarvan zijn van nut. Bokjes geven immers geen melk en deze babies belanden dan ook spoedig op de slachtbank. Grootbrengen kost meer geld en weegt niet op tegen de opbrengst, wordt er geschreven. De journalist roept op meer jong geitenvlees te gaan eten als oplossing, dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat deze babies wat langer kunnen leven en daarmee waardiger kunnen opgroeien. Wat ze niet benoemd, uiteraard, is dat na dat waardigere opgroeien, de geitjes alsnog en nog steeds hun al gruwelijk vaststaande lot moeten ondergaan. De absurditeit en tegenstrijdigheid van deze boodschap. De journalist bedoelde het waarschijnlijk ‘goed’, dat maakt het nog verdrietiger.
We weten natuurlijk allemaal wel dat dit gegeven trouwens niet alleen tot de geitenmelkindustrie behoort, maar de gehele zuivelindustrie. Wellicht hier en daar een uitzondering, maar dan nog is het dier een economische grondstof, zowel levend als dood.
Lieve vegetariër. Met dit bericht richt ik me tot jou. Dit is geen aanklacht, maar een verzoek, een oproep. Je bent immers al zover gekomen om dat stukje dood dier te laten staan. Dat is een stap voorwaarts en dat is heel mooi. En dan nu de volgende stap. Mijn verzoek is dat je bij de volgende keer dat je dat onschuldig lijkende bakje yoghurt, bolletje roomijs, smeer boter, gebakken eitje of plakje kaas eet je eens afvraagt waar toch het mannetje gebleven is. Want de industrie die bij de aankoop van deze producten wordt gesteund, is nou eenmaal gebouwd op de vrouwtjes waarvan ook hun dood al in de planning staat. De mannetjes hebben, zoals in het artikel duidelijk wordt, geen nut (behalve het bevruchten) en mogen daarom de vleesindustrie spekken.
Zo zien we weer duidelijk dat stevige verbond tussen de zuivelindustrie en de vleesindustrie. En de mens in zijn illusie dat hij recht heeft om over het nut of onnut, waarde of waardeloosheid van niet menselijke wezens te kunnen oordelen. Het enige wat we hebben te erkennen is de GELIJKWAARDIGHEID, maar dat lijkt ons moeilijk af te gaan. Ik ben er echter wel van overtuigd dat we dat kunnen en dat daaruit hele andere keuzes voortvloeien. Keuzes die gaan over verzorgen, beschermen, ondersteunen en liefhebben.
Dit is waarom veganisme bestaat. Veganisme laat deze gehele verderfelijke industrie links liggen en geeft antwoord op de vragen waar de zuivelindustrie niets mee kan.
Voel je bij bovenstaande ook een klein krakje in je hart, een brok in je keel of keert je maag ook een beetje om. Laat dan de dierlijke producten volledig van je bord, want dat kan!, en geniet van de rijkdom van de plantaardige keuken, want dat kan ook! De Allerhande kersteditie kwam daarin al tegemoet. Daarin staat een mooi plantaardig kerstmenu en vandaag op www.maneatplant.com is het begin van twee weken waarin we 5 vegan kerstmenu’s zullen delen. Er is voldoende! Eet smakelijk.
Ili Driessen
Hoi Lisette,
Omdat ik mezelf aan het oriënteren ben in de vegan leefstijl ben ik op je site terecht gekomen. Toevallig dat ik dit artikel nu zie.
Misschien leuk om je er van te informeren dat er een bedrijf bestaat wat opkomt voor deze ongewenste mannen in de veehouderij. Zoals je al zei zijn deze mannetjes eigenlijk een een bijproduct waardoor de boer er niet genoeg aan kan verdienen, wat als gevolg heeft dat deze bokjes, haantjes of stieren vaak geen kans op leven krijgen. Het bedrijf De Lekkere Man komt op voor deze mannetjes door de mannetjes groot te laten worden op de biologische boerderijen en dit vlees hierna te verwerken tot producten die verkocht zullen gaan worden in de horeca. Het mooiste zou natuurlijk zijn als dit geen probleem meer is, maar tot die tijd is het een mooie oplossing.
Met vriendelijke groet,
Ili Driessen
Studente Food Innovation & stagiaire bij De Lekkere Man
Lisette
Hi Ili,
Dank voor je reactie! Ik ken een dergelijke bedrijven idd, Kipster is er ook zoeen. Er zijn er meer van in het buitenland. In Engeland zit een zuivelbedrijf waar de mannetjes überhaupt niet als vlees eindigen, maar het gras mogen maaien. Het zijn natuurlijk veranderingen die enerzijds nodig zijn om de industrie te veranderen van binnenuit en tegelijk zie ik dat het dier veelal nog wordt gezien als product, ook dan. Het is wat je zegt, het mooiste zou zijn dat we de mogelijkheden kunnen omarmen die een wereld zonder het doden van niet menselijke wezens omarmt. Gelukkig zijn er ook boeren die dit inzien en hun veeteelt bedrijf inruilen voor een groentebedrijf. Het zijn er nog maar weinig, maar de signalen zijn hoopvol. Hopelijk gaan we toe naar een wereld waarbij we samenleven met onze mede-wezens. Nogmaals dank! Succes op je pad! Mocht je vragen hebben, je kunt me altijd mailen!