MOONWALK THROUGH A VEGETABLE GARDEN

Terwijl de biet in vol ornaat ten tonele verschijnt, vervullen de Fairtrade chocolade, zwarten linzen en verwarmde salie een essentiële bijrol in dit schitterende schouwspel van plantaardige smaaksensaties.


Voor 4 personen

Ingrediënten

Bieten
8 kleine bieten, liefst verschillende soorten zoals chioggia, gele biet en rode biet.

Linzen
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
150 g zwarte gedroogde linzen (niet uit blik)
300 ml water
5 salieblaadjes
1/2 pijpje kaneel
1 teen knoflook, fijngehakt
zout & zwarte peper

Puree van knolselderij, roggebrood en cacao
100 g knolselderij, schoongemaakt en in dobbelsteentjes gesneden
150 ml water
1 teen knoflook, gepeld en geplet
1/2 tl zout
125 g roggebrood
1 el olijfolie
1 el sojasaus/shoyu
1tl Fairtrade cacao

Gezouten chocolade-balsamico fudge dressing
75 ml balsamico
50 ml bietensap
1 teen knoflook, gepeld en geplet
3 salieblaadjes
15 g pure vegan Fairtrade chocolade
snuf zout

Saliekrokantjes
12 blaadjes salie
olijfolie

Om af te maken
zeezout, versgemalen zwarte peper en rode peperkorrels

Bereidingswijze

Bieten
Verwarm de oven op 200 graden C. Boen de bieten schoon. Verpak ze in gerecycled aluminiumfolie en pof ze ca. 1 uur in de oven. Haal ze daarna uit het folie en pel het schilletje er af (dit gaat heel makkelijk met behulp van een mesje). Snijd de bieten in tweeën of vieren afhankelijk van de grootte.

Linzen
Fruit ui in olijfolie tot glazig. Voeg linzen samen met water toe en breng aan de kook. Voeg salieblaadjes, kaneel en knoflook toe en laat ongeveer 25 minuten koken. Breng het mengsel tegen het einde van de kooktijd op smaak met zout en peper. Als het goed is hebben de linzen na zo’n 25-30 minuten al het vocht opgenomen.

Puree van knolselderij, roggebrood en cacao
Doe knolselderij met water, knoflook en zout in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra het kookt en houd het deksel op de pan. Kook de blokjes in 10-15 minuten gaar. Verkruimel vervolgens het roggebrood boven de pan en kook even kort mee. Voeg vervolgens olijfolie, sojasaus/shoyu en cacao toe. Pureer alles met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde puree. Houd warm in de pan.

Gezouten chocolade-balsamico fudge dressing
Doe balsamico, bietensap, knoflook en salieblaadjes in een steelpan. Reduceer het mengsel op matig vuur tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over is. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe en laat smelten. Meng met een garde tot een gladde saus en voeg als laatste nog een snuf zout toe.

Salie
Verhit een laagje olie in een koekenpan. Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze zachtjes en kort tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Opmaak
Schep wat puree op de (liefst voorverwarmde) borden. Schik de bieten in de puree, alsof het een soort tuintje is. Schep er wat van de linzen bij en druppel de dressing erover. Garneer met de salieblaadjes, zeezout, peper en rode peperkorrels.

 

Noot: Dit recept is onderdeel van Een Gouden Kerstfeest en vloeit voort uit een bijzondere campagne van Stichting Max Havelaar:
Genieten van eerlijke chocolade tijdens de Feestdagen

Chocolade, wie houdt er niet van? In Nederland eten we jaarlijks wel 4,7 kilo chocolade per persoon. Ook tijdens de feestdagen genieten we van dit bruine ‘goud’. Maar wist je ook dat cacao van miljoenen kleinschalige boeren komt? Ze leven vaak in extreme armoede en verdienen soms minder dan 0,67 euro per dag. Daardoor staan deze boeren voor grote uitdagingen. ‘Hoe zorg ik voor voldoende eten?’ ‘Wie van mijn kinderen kan ik naar school sturen?’ Om maar eens wat zorgen te noemen. En dan hebben we het nog niet eens over de impact van klimaatverandering op hun cacaoproductie.

Fairtrade werkt er hard aan om de positie van cacaoboeren te verbeteren. Cacaocoöperaties krijgen voor de cacao die ze onder Fairtrade voorwaarden verkopen ten minste de Fairtrade minimumprijs en een vaste premie. Dit geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen, maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Stap voor stap kunnen zij zo werken aan een betere toekomst.

Let op bijgaand Fairtrade keurmerk tijdens het kopen van chocolade en dus ook bij de vegan chocolade in deze recepten. Dan weet je dat je een eerlijke keuze hebt gemaakt die bijdraagt aan het geluk van een ander. Op www.maxhavelaar.nl/eerlijkechocolade lees je welke eerlijke chocolade je waar kunt kopen. Voor deze recepten hebben wij gebruikt gemaakt van deze eerlijke chocolade, de vegan versies uiteraard.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.