The Plant Pharmacy – koken met de kracht van de natuur

Wat zou er gebeuren als je eens stil zou gaan staan? Even de rem zet op dat hectische leven? Stop een paar minuten met wat je aan het doen bent en kijk om je heen. Doe je mobieltje even weg en vergeet waar je naar op weg bent. Haal diep adem. Voel je de wind op je gezicht, of misschien zijn het regendruppels of zonnestralen? Kijk naar boven: zie je de wolken en de bomen? En daar beneden, de plantjes die tussen de tegels door wurmen op zoek naar een straaltje licht, zie je ze? Voel je de aanwezigheid van het seizoen met al haar tendensen?

De natuur is krachtig en begeleidt ons door het leven met al haar mooie lessen. Wat nu als je elk seizoen naar de wetten van die meesterlijke natuur zou luisteren? Als je haar jou zou laten vertellen wat je werkelijk nodig hebt en hoe je elk seizoen kunt genieten van al die schatten van Moeder Aarde? Het is niet moeilijk; tekens en uitnodigingen zijn overal, van de walnoten aan de boom tot die krachtige kleine donders tussen de stenen, zoekend naar dat straaltje licht. Ze zeggen iets, nodigen ons uit. Zijn ze je weleens opgevallen, die crèmekleurige vlierbloesems die ontluiken in de lente en die diep paarsrode, bijna zwarte vlierbessen die schitteren in de nazomer? Die bloesems en bessen hebben onder andere een weerstandsverhogende en bloedzuiverende werking. Komt dat even handig uit in een tijd dat ook griepachtige verschijnselen de kop opsteken! Een slimme actie dus van Moeder Natuur, om precies dat in de natuur ten tonele te laten verschijnen wat wij en andere diersoorten op dat moment het hardst nodig hebben. Heb je de schatten eenmaal gevonden, dan zul je zien dat het jachtige leven verandert in een kruidig avontuur. En ik beloof je: dat avontuur zal schitterend zijn!

Pas rond mijn twintigste ging ik echt bewust op de seizoenen letten en werden planten mijn ingrediënten in de keuken. Die planten hebben me verleid, geprikkeld, uitgedaagd en gevoed. Groot en sterk ben ik erdoor geworden. Voelde ik me down, had ik griep of was ik snotverkouden, dan waren het de planten die me er weer bovenop hielpen. Het volgen van de seizoenen was daarin heel belangrijk en ontzettend leerzaam. Dat maakte me namelijk bewust van mijn lijf, dat continu aan verandering onderhevig bleek te zijn en elk seizoen om iets anders vroeg. De afgelopen jaren en dankzij mijn opleiding aan het Kruidenrijk heb ik mijn kennis rondom de geneeskracht van planten kunnen verdiepen. En dat is pas het begin gebleken, want het is een continu proces van leren, ontdekken en ervaren. Niet alleen op het gebied van wetenschappelijke informatie, maar vooral op dat van gevoel en intuïtie. Natuurvolken weten het al vele eeuwen: die kruidjes onder onze tenen en boven ons hoofd zijn krachtige medicijnen! We zijn het alleen een beetje vergeten. En het mooie is dat die medicijnen overal voor het oprapen liggen.

Precies dat is de aanleiding geweest voor het maken van mijn nieuwe boek, The Plant Pharmacy. In dit boek neem ik je mee op een smakelijke reis door de seizoenen waarin planten de hoofdrol spelen en kruiden een genezende bijdrage kunnen leveren. Met de inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, kennis van bijzondere mensen die ik heb mogen ontmoeten en informatie uit de meest inspirerende boeken hoop ik je te verleiden en verlekkeren met planten. Planten ademen ons, voeden ons en helen ons – ze verdíénen een hoofdrol in ons leven. Met dit boek hoop ik de plant haar rechtmatige plek in de wereld terug te geven en de spotlight te richten op haar mogelijkheden als overheerlijk hoofdingrediënt in de keuken en ondersteunend medicijn door de seizoenen.

The Plant Pharmacy zit boordevol informatie over de benefits van planten en bevat meer dan 40 vegan recepten en kun je nu vinden in de (online) boekhandels.

DE VLIER

In The Plant Pharmacy portretteer ik 13 van mijn meest favoriete en tevens in Nederland veel voorkomende kruiden. Een daarvan is de vlier, in vroeger tijden ook wel ‘apotheker van het volk’ genoemd vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen van deze plant. Niet voor niets werd de vlier als heilig beschouwd en nam men uit respect zijn hoed voor de plant af. Al eeuwenlang worden bloesem en bes ingezet voor allerlei menselijke en dierlijke kwalen, met veel gedocumenteerde positieve resultaten tot gevolg dankzij hun weerstandsverhogende, zweetdrijvende, samentrekkende, antiseptische en bloedzuiverende werking. De crèmekleurige en aromatische bloesems ontluiken in de lente en de diep paarsrode bijna zwarte bessen schitteren in de nazomer en begin herfst – precies de periode waarin velen van ons met griepachtige aandoeningen kampen. Goed geregeld door Moeder Natuur! Wellicht begrijp je dat ik ervoor heb gekozen in The Plant Pharmacy deze ‘medicijnkast’ te portretteren. Ze is geweldig!! In het boek kun je meer vinden over haar geneeskrachtige toepassingen, culinaire – en medicinale mogelijkheden en lees je uiteraard ook waar je voor moet oppassen. Uiteraard voeg ik daar een aantal lekkere recepten aan toe, zoals een mooie vlierbessensiroop, een rozen- en vlier cappuccino en een feestelijke vlierbloesemelixer met waterkefir.

LEUK NIEUWTJE: ROZEN-VLIER CAPPUCCINO OP DE KAART BIJ KOFFIE ENDE KOECK

En nu al is The Plant Pharmacy voor mij een succes. Nog niet eens echt verschenen of een recept uit het boek staat al op de menukaart van Koffie ende Koeck in Amsterdam. Mijn goede vriendin en tevens eigenaresse van de zaak Maartje Borst proefde de rozen-vlier cappuccino uit mijn boek en was op slag verliefd. Ze besloot dit bijzondere zalvende drankje meteen op de menukaart te zetten. De drank wordt gemaakt met vlierbessensiroop, waarvan je tevens het recept in het boek terugvindt.

Om nog even in de sfeer van de vlier te blijven… We naderen de lente en voor mij is de verschijning van dit boek een zeer bijzondere en feestelijke mijlpaal, dus geef ik met veel plezier alvast een voorproefje op het boek door onderstaand recept ‘VLIERBLOESEMELIXER MET WATERKEFIR’ met je te delen. Een recept waarin ik de vlierbloesem ongelooflijk lekker vind en mooi tot haar recht proef komen.

VLIERBLOESEMELIXER MET WATERKEFIR

Waterkefir is in principe een bubbelend goedje zeer gezonde probiotica (je weet wel, die dingen waar je darmen zo blij van worden). De naam kefir komt uit het Turks en betekent zoiets als ‘goed voelen’. Het mooie aan waterkefir is dat het supersterk is en je er eindeloos mee kunt variëren. Als je nog niet bekend bent met deze heilzame bacteriën, dat raad ik je aan op internet wat onderzoek te doen of eens een blik te werpen in het boek Delicious Probiotic Drinks van Julia Mueller. Via internet, bekenden of bij sommige natuurvoedingswinkels kun je waterkefirkorrels, ofwel waterkefirgranen, kopen. Waterkefir ondergaat in principe twee fermentatierondes. De eerste is met de korrels in water, een suikerachtig product en eventueel gedroogd fruit en citroen. Bij de tweede ronde heb je de waterkefir afgegoten, de korrels op nieuwe voeding gezet en verrijk je de waterkefir met kruiden en vruchten naar wens. Voor deze vlierbloesemelixer heb je waterkefir nodig dat de eerste ronde heeft doorgemaakt en is afgegoten en opgevangen. De daadwerkelijke korrels of granen zitten er dus niet meer in.

Ingrediënten
bloemetjes van 3 vlierbloesemschermen (of 3 el gedroogde vlierbloesem)
1 l afgegoten waterkefir van eerste fermentatie
2 schijfjes citroen
1 schijfje sinaasappel
2 takjes munt

Bereidingswijze
Oogst de vlierbloesem van een schone plek in je tuin of omgeving. Verwijder alle steeltjes. Doe de bloemetjes in een fijne zeef, schud ze uit en check of er geen zand of beestjes meer in zitten (de beestjes die je wel vindt, zet je terug in de tuin). Laat even liggen zodat eventuele nog aanwezige kleine bewoners er zelf uit kunnen kruipen. Spoel de bloemetjes af. Giet de waterkefir in een glazen fles en doe de bloesem (vers of gedroogd), citroen, sinaasappel en munt erbij. Dek de fles af met een stukje kaasdoek en zet dat vast met een elastiekje. Laat een nacht of langer (maar dan niet in de zon) buiten de koelkast staan, zodat het door kan fermenteren. Verwijder de volgende dag het kaasdoek, doe een dop op de fles en zet de elixer in de koelkast. Serveer hem koud, eventueel met een vers takje munt en een half schijfje citroen of sinaasappel.

Voor ongeveer 1 liter


REVIEWS THE PLANT PHARMACY
:

En zo kwam ik ze één voor één tegen in dit boek, mijn dierbare vrienden die me al bij zoveel zieken hadden geholpen.
– Hans Moolenburgh, huisarts in ruste

Lisette Kreischer krijgt het weer voor elkaar: ze maakt het oude nieuw, en serveert de toekomst nu.
– Geertje Couwenbergh, schrijver

‘De mens is in de loop van duizenden jaren uit de natuur ontstaan, het menselijk lichaam is een stukje natuur! Pure natuurproducten weerspiegelen daarom qua samenstelling perfect wat ons lichaam nodig heeft. Ik noem de natuur daarom vaak God’s apotheek en deze gaat wat mij betreft ver uit boven de supplementen uit de menselijke apotheek. De liefde voor pure natuurproducten en de kennis over de werking ervan vind je terug in dit prachtig geïllustreerde boek van Lisette Kreischer.
– Henk Fransen, arts

A book so beautiful that it nourishes the soul through its presence alone!
– Sophia Rose, herborist

De verleidelijke recepten, de kleurrijke foto’s en bovenal: Lisette Kreischer’s duidelijke uitleg van de effecten van kruiden op je eten en je welzijn, maken dat je direct kruiden wilt gaan kweken!
– Roanne van Voorst, schrijver en oprichter van Fearlessly Fearful

 

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.