BROCCOLI CAPPUCCINO

Het is zomer, onmiskenbaar, en een grappige broccoli in onze moestuinbak (het is onze eerste!) begint door te komen! Wat een pracht en wat een feest.

Broccoli is een van die ongeveer 70.000 eetbare groenten die de natuur ons te bieden heeft. Ongelooflijk toch?! Maar gelukkig hoeven we niet eens te kiezen uit 70.000 planten als we divers plantaardig willen eten en kunnen we natuurlijk prima toe met al die mooie seizoensgroenten van Nederlandse bodem.

Broccoli is er daar een van en een die relatief veel mensen lekker vinden. Ik weet nog goed dat toen we de allereerste keer Dutch Weed Burgers verkochten op een festival er aan de counter iemand zei dat hij nooit veganistisch had gegeten en hij het ook waarschijnlijk niet lekker vond, maar de burger wel wilde proberen. Ik vroeg hem of hij wel eens broccoli at en of hij dat lekker vond. Hij zei ja. I rest my case…;-)

Maar naast lekker en van Hollandse bodem heeft broccoli nog meer te bieden! Het is namelijk niet alleen een voedzame groente rijk aan o.a. vitamines A, B, C, E en K, en ijzer, vezels, kalium en calcium, het is ook een krachtig medicijn.

Broccoli is ondersteunend voor o.a. je lever, geheugen, ogen, huid, botten en metabolisme. Deze groene power house werkt ontstekingsremmend, reinigend, immuunsysteem versterkend, spijsvertering bevorderend, helpt in het voorkomen van chronische aandoeningen en het mogelijk verkleinen van tumoren en de lijst gaat maar door. Uiteraard hebben we het hier dan over biologisch geteelde broccoli, bij regelmatige inname, als onderdeel van een volwaardig en gebalanceerd plantaardig eetpatroon en in gestoomde vorm (max 4 minuten bleek uit een aantal studies). En eet ook de steel! Niet alleen de roosjes. De steel is zoooo lekker! Heerlijk rauw als snack. Even schillen en knabbelen maar!

Mijn moeder maakte altijd een heel bijzondere broccoli soep en zo heb ik deze bijzondere groente dan ook leren kennen en waarderen. Ze voegde er wat bijzondere ingrediënten aan toe waardoor die soep onweerstaanbaar was. Later voor Ecofabulous koken in alle seizoenen veganizeerde ik haar befaamde recept welke daarna nooit meer uit mijn repertoire is verdwenen.

BROCCOLI CAPPUCCINO

Deze pic komt uit Ecofabulous koken in alle seizoenen en is alweer bijna 10 jaar oud! Vintage dus ;-).

Voor 2 personen

INGREDIENTEN

Bloemetjesboter
50 g plantaardige boter
½ teentje knoflook, geperst
1 el verse bieslook
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 el onbespoten, eetbare bloemetjes

Soep
250 g broccoli (roosjes en wat
stengel), in stukken gesneden
olijfolie
1 witte ui, gesnipperd
1 blokje groentebouillon
200 g silken tofu, met een vork
losgeroerd
50 ml sojaroom
een scheutje witte wijn
verse bieslook

BEREIDING

Mix de plantaardige boter met de knoflook en de bieslook in de keukenmachine tot een zachte botercrème. Breng op smaak met zeezout en peper en roer er voorzichtig de bloemetjes door. Zet even weg voor het serveren.

Verhit een pan water op het vuur. Voeg de broccolistukken toe en kook ze gaar met het deksel op de pan. Zet het vuur uit en giet het vocht af, maar vang ongeveer 450 ml kookvocht op. Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg de broccoli eraan toe, met het blokje groentebouillon, de tofu en de sojaroom, plus het opgevangen kookvocht. Breng dit op smaak met een scheutje witte wijn en warm de soep nog even goed door. Pureer het geheel tot er een gladde soep met een schuimige laag ontstaat.

Serveer in mooie glazen en garneer met verse bieslook. Besmeer een stuk desembrood met een klodder vegan bloemetjesboter voor erbij

 

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.