planten feest

Twee weken geleden studeerde ik officieel af als fytotherapeut. Een gek ding natuurlijk, want als een mens op dit moment in het leven nu kan ik alleen diep ontzag voelen als het gaat om het magische, spirituele, medicinale en bijzondere rijk van de planten.

Die vier jaar studie aan Het Kruidenrijk en daarvoor jaren en jaren gebruik van geneeskrachtige kruiden hebben me vooral laten inzien dat er nog zo’n enorme, krachtige wereld om ons heen aanwezig is, een waar ik jaren daarvoor nog geen idee van had. Ik heb er een kleine glimp van mogen opvangen en voel me dan ook enorm dankbaar dat ik mijn geest en hart heb geopend voor de geneeskrachtige potentie van planten.

Onlangs stelde ik voor het eerst een kleine en fijne kruidentuin samen voor op het dak van het prachtige Studio Botanic, dat zich midden in Amsterdam bevindt en toch zo’n oase van rust, vlinders, bijen en bladgeritsel biedt. Wat nu nog klein en fijn is zal uitgroeien tot een weelderige daktuin waar gasten de biologische kruiden kunnen plukken voor hun eigen heilzame kruidenthee. Deze actie bleek onderdeel van mijn missie.

Het begint namelijk allemaal met een pot, wat biologische aarde en een geneeskrachtig en eetbaar plantenzaadje. Met die drie ingrediënten kun je al kennismaken met de rijkdom van de natuur en wel in je eigen directe omgeving en met benefits voor lichaam, geest en ziel.

Met het uitsterven van zoveel dier- en plantsoorten, het dagelijks doden van zoveel wezens en de zo intense verandering van het ecosysteem, hoop ik dat door het herstel van die connectie met het plantenrijk compassie in ons hart zal groeien en wij manieren zullen vinden om samen te werken met Moeder Aarde, terwijl we voor haar en alle schoonheid die ze voortbrengt zullen zorgen.

Hoe kunnen we die schoonheid toch als vanzelfsprekend beschouwen? De aarde is ons woonhuis, de dieren zijn onze medebewoners en planten ademen en voeden ons en kunnen ons ook nog eens genezen. Geweldige leraar en herborist Nathaniel Hughes zei ooit: ‘Plants are the ground on which we are here. We maybe got battered, but the plants remained pure, whole. By connecting with them we have the possibility of connecting with that wholeness again.’ En dit heb ik de laatste paar jaar zo ervaren. En deze ervaring is de brandstof van mijn navigatie door het leven op dit moment en het enige wat ik wil doen is die ervaring met je delen, op mijn eigen kleine manier. Mijn boek The Plant Pharmacy manifesteerde zich vanuit dat verlangen.

Geen idee waar te beginnen? Wellicht klinkt dat wat vaag, maar ik beloof je, er wacht ons een weelderig kruidenavontuur en alle antwoorden op grote wereldse thema’s liggen klaar wanneer we ons openstellen voor de schatten van Moeder Aarde. Hieronder een paar tips voor wat sterke, krachtige plantgenoten met medicinale krachten en rijke smaken om een relatie mee op te bouwen. Verzorg ze goed, geef ze liefde en in ruil neem af en toe wat van haar blad of bloem voor thee of door het eten:
Salie (Salvia officinalis)
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Tijm (Thymus vulgaris)
Wilde marjolein (Oreganum vulgare)
Citroenmelisse (Melissa officinalis)
Kamille (Matricaria chamomilla)
Goudsbloem (Calendula officinalis)
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Munt (Mentha x piperita)

 

***De vegan cake hierboven bakte ik voor mijn afstuderen. Het recept vind je in mijn boek Ecofabulous koken in alle seizoenen en hier op mijn website. Ik paste het recept wat aan door het te verrijken met een infusie van allerlei medicinale kruiden uit mijn tuin (roos, kamille, goudsbloem, munt en Oost-Indische kers). Het was goddelijk!

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.