Echinacea


Wat een heerlijkheid, de manier waarop ze haar rood/roze bloemblaadjes in het zonlicht pronkt. Echinacea, ze staat nu in volle bloei in mijn tuin. Ze is een van mijn grootste en sterkste bondgenoten en ik bewonder haar diep.

Inmiddels werk ik 16 jaar met haar samen en ze blijft me verbazen. Ik ben vol ontzag als het gaat om haar geneeskrachtige eigenschappen en schoonheid. Met haar felgekleurde bloem verraadt deze rode pracht een krachtige werking op het bloed. In de Ayurveda is Echinacea dan ook een bekende bloed- en lymfereiniger. Rode zonnehoed wordt veelvuldig ingezet om ama (opeenhoping van afvalstoffen) in het lichaam los te maken en te helpen afvoeren. Deze plant bevordert dan ook de doorstroming, activeert de weerstand, versterkt het immuunsysteem en maakt de mens weerbaar en sterker. Daarnaast is zij een echte germ killer, die bacteriën en schimmels doodt en daarmee wederom haar reinigende krachten laat zien.

De hele plant is medicinaal en van bloemblaadjes tot wortel wordt ze gebruikt in tincturen. Een Echinacea tinctuur geeft een grappige tintelende sensatie op de tong. Bijna elektrisch! Dit is onschadelijk en ook daarmee toont ze eigenlijk alleen maar weer haar medicinale talenten.
In mijn boek The Plant Pharmacy koos ik ervoor om een zeer sterke en krachtige shrub (oud Victoriaans recept van fruit, kruiden, suiker en azijn), de Electric Echinacea Weerstandsshrub, te delen, verrijkt met de wortel van Echinacea en ontwikkeld door mijn goede vriendin Maartje Borst. Dit is een heerlijk drankje dat je als medicijn kunt drinken of als basis kunt gebruiken om cocktails mee te maken.

Laten we al die mooie groene bondgenoten die we in de natuur kunnen vinden eren. Met hun wijsheid, medicinale krachten en prachtige smaken. Laten we ze koesteren en ondersteunen, zodat we in ruil daarvoor hun prachtige geschenken kunnen ontvangen.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.