GEVULDE KOEKEN EN EEN VERVULD LEVEN

When your life is on course with its purpose, you are your most powerful. And you may stumble, but you will not fall. – Oprah Winfrey

Lievelingen,
Wat heb ik lang niet meer iets geschreven op mijn site. Het leven roept. Ik ben buiten geweest, met mijn vingers in de aarde en snoet in de wind. Kleine epistels uit mijn hart laat ik meer en meer achter op mijn IG kanaal. Ze voelen als een brief in een fles, de wereld in gezonden en niet wetende wie de lezer zal zijn. Zo voelt ook mijn missie. De missie die stroomt door mijn lijf en klopt in mijn hart. Als klein meisje voelde ik al een sterke purpose, een drive waar ik toen de woorden nog niet voor kon vinden. Maar naargelang de wereld zich aan me ontvouwde, begon het me meer en meer te dagen en mijn pad zich meer te ontvouwen. Inmiddels is dat pad super helder en heb ik het nooit meer verlaten. Wat doe ik? Ik schijn de spotlight. Ik ben die vrouw in het theater, die het licht bedient en zorgt dat dat licht schijnt op de speler of het stuk decor wat de meeste aandacht behoeft. Op dit moment, en helaas al sinds lange tijd, zijn dat de aarde, de natuur, de dieren en de planten. Ons woonhuis en onze medewezens. Waarom? Omdat ik hartstochtelijk en ongeremd verliefd ben op leven en alles dat dat leven mogelijk maakt en voel het als mijn plicht om daar goed voor te zorgen.

The Dutch Weed Burger staat, groeit en bloeit en de boot vaart onder het bewind van kapitein Mark. Ik beweeg achter de zeilen, houd het verhaal helder en het beeld strak. Mijn kruidenboek is bijna af en vliegt 6 oktober richting mijn uitgever om in april ten tonele te verschijnen. Na een aantal jaar de spotlight te hebben gericht op dat magische zeewier, is het tijd het licht te schijnen op die briljante kruiden die ons ademen, voeden en geneeskracht bieden. En wat daarna komt…dat pruttelt en broeit al, maar zal tijd nodig hebben om te ontvouwen.

Tot die tijd ben ik buiten met mijn handen in de klei en haren in de wind aan het werk met de planten, de dieren en mijzelf. Om natuurlijk daarna naar het warme binnen te gaan en de keuken in te duiken voor vegan lekkers en achter mijn laptop te kuipen om via de internetoceaan mijn brieven aan de wereld achter te laten.

Om het leven en de schoonheid en vriendelijkheid van de plantaardige keuken te vieren deel ik graag mijn favoriete koekrecept met je. Het zijn mijn gevulde koeken uit Lisette in Luilekkerland die mij en mijn visite altijd weer zo blij maken en waarvan ik overtuigd ben dat ze ook jou blij gaan maken. Er is geen dier voor nodig. Alleen plant. En dat alleen al is een feestje waard.

Echte gevulde koeken

Voor het deeg
150 gram gezeefd tarwemeel of tarwebloem (ik heb deze koeken vaak gebakken met zowel gezeefd tarwemeel als tarwebloem als met allerlei andere soorten bloem, zoals speltbloem en het resultaat met tarwebloem vind ik iets beter)
50 gram ongeraffineerde rietsuiker of kokosbloesemsuiker (ik heb gemerkt dat ik deze koeken lekkerder vind en beter van structuur met rietsuiker, blanke rietsuiker werkt dan het beste)
verse vanillerasp van 1 peul
snuf zout
100 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld Cocovit)
rijststroop
2 eetlepels geschaafde of verkruimelde amandelen

Voor de amandelspijs
250 gram amandelen zonder vlies
rijststroop op gevoel
rasp van een citroenschil
1 tl rozenwater

Bereidingswijze
Meng in een kom meel of bloem, suiker, vanillerasp en snuf zout. Voeg boter in stukken toe en kneed alles tot een mooi glad deeg. Doe het deeg in een schone kom en dek af met een theedoek. Laat een half uurtje rusten.

Maal voor de amandelspijs de amandelen in een keukenmachine. Voeg beetje bij beetje wat rijststoop toe (niet veel) en vervolg met het toevoegen van de citroenschil en het rozenwater. Blend tot er een spijzige massa ontstaat. Proef even of je het goed op smaak vindt en voeg anders nog wat rijststroop toe.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg uit met een deegroller (ik doe dit meestal tussen twee vellen bakpapier).

Druk ronde koekjes uit het deeg (ik kies vaak voor rondjes van ongeveer vijf centimeter doorsnede) en plaatst ze op de bakplaat (op het bakpapier). Verdeel in het midden van de rondjes een schepje amandelspijs, dek die af met een ander rondje deeg en druk de randen dicht met een vork. Bestrijk ze met wat rijststroop aangelengd met wat water, garneer ze met de geschaafde of verkruimelde amandelen en bak de koekjes in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. De duur is afhankelijk van hoe groot je de koekjes hebt gemaakt. De bovenkant mag goudbruin zijn. Het deeg mag iets zacht zijn en zal tijdens het afkoelen wat uitharden/opstijven. Haal de koekjes uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.

Voor ongeveer 7 koeken

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.