Tips voor de beginnende veganist

De mindset achter het veganisme verspreidt zich in rap tempo. Waar vegans 10 jaar geleden nog werden weggezet als gekkies, wordt deze lifestyle en het gedachtegoed erachter steeds meer omarmt, belicht en serieus genomen.

Wellicht nog steeds op kleine schaal vergeleken het dominantie carnisme, wellicht krijgt de beweging ook nog altijd veel weerstand en wellicht zijn de argumenten tegen het veganisme gebaseerd op misinformatie en emotie. Toch voelt de beweging krachtig en eentje die ondanks dit alles gewoon door blijft groeien.

Sinds een paar jaar volg ik het werk van Maarten Zweers. De beste man is mijn leraar en zijn scherpe blik op transities en beweging weet hij als geen ander helder in kaart te brengen. Als je zijn lezingen bijwoont, leer je te begrijpen hoe systemen en ordes bewegen, veranderen, af worden gebroken en opnieuw worden opgebouwd, en het waarom daarachter. Hoe het veganisme zich nu beweegt is zo duidelijk een voorbeeld van zijn formule. En dat geeft me een immens vertrouwen dat we toe bewegen naar een tijd waarin het gedachtegoed achter het veganisme de basis zal vormen van een nieuwe samenleving, waarin we samenwerken met Moeder Aarde en al haar inwoners (zowel plant als dier). De weg ernaar toe zal helaas niet vanzelf gaan, pijn doen en nog vele levens kosten. Doe daarom wat je kan, nu. Een andere leraar zei mij eens: als je het weet, ben je verantwoordelijk. Je kunt vandaag nog kiezen om je voedselkeuzes aan te passen naar een plantaardige, want er is geen krachtigere actie voor Moeder Aarde en haar inwoners te bedenken dan te kiezen met je vork. Het is een directe actie met direct effect voor de wereld en je eigen lijf.

Ben je beginnende veganist, neig je ernaar of heb je iemand in de familie die de overstap wil maken en jij haar/hem graag zou willen helpen of leren begrijpen?

Hieronder een aantal tips om jezelf te informeren, ondersteunen en inspireren:

HetkanWel schreef een leuke post met een paar van mijn tips voor een beginnende vegan;

Lees het boek ‘Beyond Beliefs’ van Melanie Joy. Een zeer informatief boek als het gaat om de communicatie van vegans en non-vegans in relationele context. Dit boek maakt inzichtelijk waar je als vegan in een non-vegan wereld mee te maken kunt krijgen en hoe je je daartoe kunt verhouden.

Zie de filmpjes ’30 dagen 30 excuses’ van Earthling Ed om nog even de feiten helder op een rijtje te krijgen. Als beginnende veganist (en ook als oude rot in de beweging) zul je te maken krijgen met ongefundeerde en vanuit emoties komende misvattingen. In Ed zijn filmpjes kom je ze allemaal tegen. Leer te begrijpen waar ze vandaan komen, maar vooral leer de werkelijkheid kennen en je verhaal goed te onderbouwen;

– Zet op je verlanglijstje het boek ‘Man.Eat.Plant.’ (jaja sluikreclame). Dit boek gaat je helpen om op een simpele, smaakvolle en krachtige manier de mensen om je heen mee te krijgen en je eigen smaakpapillen heel blij te maken;

Lees ‘Hope in the Dark’ van Rebecca Solnit. Een klein boekje met een krachtige boodschap en voorbeelden van hoe kleine acties groots effect hebben gehad op de wereld. Jouw individuele, ogenschijnlijk kleine bijdrage zal een bereik hebben van heb ik jou daar. Wellicht niet direct zichtbaar, maar laat je niets wijsmaken, je schrijft geschiedenis;

– Vandaag aan de slag, maar oh help, je hersenen willen niet mee, want ze denken nog in vlees, vis, zuivel? Dat is helemaal niet gek. Je moet anders leren denken. Help jezelf wederom door jezelf goed te informeren en te weten dat tegenover de +/- 6 dieren die over het algemeen geconsumeerd worden, ontelbaar veel groenten en plantaardige opties staan. Dus hieronder een lijstje ter inspiratie:

– Melk? Denk aan al die mooie plantenmelken die er zijn: haver, amandel, rijst, soja, kokos, etc. Probeer het gewoon.
– Kaas? Ja dit is een dingetje he? Maar dat is gelukkig ook in opkomst. Vegan kaasjes zijn al op de markt en oh my ik kan je alvast vertellen…hier gaat echt een giga markt voor aangebroken worden…goede vegan kaas gaat massaal komen en dat gaat rocken?!
– Ei? Nee joh, niet nodig. Gewoon lekker tofuutje scrambled maken. Huh tofu scrambled? Ja, briljant, gewoon ff tofu goed op smaak brengen (Kala Namak baby, Kala Namak). Recept please: lang leve Google en als je mijn boek Plant Power hebt, daar staat een versie in.
– Room? No prob…denk haver-, amandel- of sojaroom.
– Yoghurt? Echt niet. Lekker soja- of kokosyoghurt. Yum.
– Roomboter? Je kan zonder, echt geloof me. Er bestaat trouwens plantaardige boter, geen zorgen. (Zoek wel even zonder palmvet en anders gewoon geen boter en in de pan een lekkere plantenolie.) Wel eens koolzaadolie geproefd? Die van Brassica is goud!
– IJs? Er bestaat super lekker vegan ijs. Gewoon ff zoeken.
– Vis? Waarom ook alweer? Omega? Broodje aap soort van. Vissen maken geen omega aan, ze krijgen het binnen door het eten van algen. Beter dus direct die algjes eten. Denk aan zeewier, spirulina en chlorella. Lees er alles over in Groente uit Zee.
– Vlees? Je wilt waarschijnlijk vooral op iets kauwen en je wilt waarschijnlijk dat het juicy is. Ga op zoek naar vleesvervangers, pimp je tempé en ontdek seitan. Kook in wijn, knoflook en kruiden. Bak in je paddenstoelen in kipkruiden. Gebruik shoyu om af te blussen. Wees alert dat je op een avontuur gaat. Het ene zul je wel lekker vinden, het andere niet. Schrijf na 1 poging niet gelijk al het andere af. Waarschijnlijk vond je rauw vlees ook niet te hachelen, dus aan de slag met smaak en bite.
– Honing? Mooi spul he? Is voedsel van de bij, lekker daar laten, heeft die bij harder nodig dan wij. We hebben trouwens genoeg ander mooi spul te eten.
– Duur? Gewoon in het seizoen shoppen, denk ook aan bulk en luister, planten zijn echt niet zo duur…gewoon ff slim inkopen. De dieren zullen je dankbaar zijn.
– Smaakloos? Umami baby! Boost those veggies with that sjit. Denk aan veel knoflook, gebakken ui, tomaat, gerookte paprikapoeder, gerookt zeezout, gistvlokken, shoyu, zeewier, etc. Oh ja en Kala Namak = magic, zeker voor dat tofuutje scrambled. Onmisbaar!
– Alles anders? Hmm beetje. Blijf gewoon bij je favoriete maaltjes en veganizeer ze. Haal het dier eruit en stop plant erin. Valt allemaal best mee.

Succes!

 

2 Comments
 • Angelique de Esch
  Beantwoorden

  Hoi Lisette,

  bedoel je in de zin hieronder (uit jouw tekst) soms “inkopen” ipv “inkomen”?

  planten zijn echt niet zo duur…gewoon ff slim inkomen

  Sorry, ik muggenzift, maar vind het altijd zo jammer van een verder goed geschreven tekst. En misschien bedoel je ook wel gewoon “inkomen” als in: je moet er even inkomen.

  Ik probeer vegan te gaan maar vind het moeilijk, vooral omdat mijn gezinsleden echte vleeseters zijn. Het verwerken van tofu e.d. lukt ook nog niet zo goed, vrees ik en het is erg wennen aan andere smaken als je veel zuivel hebt gebruikt in je leven….. Fijn dat je een afdeling “tips voor beginners hebt” hebt.

  Groetjes,
  Angelique

  26 juli 2018 at 13:29

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.