Zeeaster

Het is zomer en dus tijd voor zeeaster! Gek ben ik op deze zilte plant die, net als zeekraal, groeit op de grens van land en zee. Wist je dat er ongeveer 70.000 (min of meer) eetbare groenten op deze planeet zijn? En zilte planten zijn daar onderdeel van.

Betreffende deze lekkernij: Zeeaster (Aster tripolium), ook zulte of lamsoor genoemd – vanwege de gelijkenis van het blad met het oor van een lammetje – is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). Niet te verwarren met Limonium vulgare, de echte lamsoor, welke wel of niet eetbaar is (de meningen zijn erover verdeeld). Best verwarrend, want in de winkel staat er toch echt lamsoor op de verpakking en die moet je ook hebben. De jonge bladeren van zeeaster zijn een heerlijke groente. Gelukkig is het een echte zomer groente, dus ik ben blij dat ik er weer van kan genieten! Ik haal een bakje vol blad bij de natuurwinkel (ligt meestal naast de zeekraal in het koelversschap). Zeeaster heeft zoals te verwachten een ziltige smaak. Spoel voor bereiding altijd even af, maar niet te lang, want de plant kan niet goed tegen zoet water. De meest eenvoudige en toch heerlijke manier van bereiding is het kort bakken van het blad in wat olijfolie met knoflook en zwarte peper. Ik vind het daarnaast ook heel goed samengaan met tuinbonen. Lekker samen stoven in wat haverroom en citroensap en afmaken met een snufje gerookt zeezout en veel zwarte peper. Yum!

In mijn boek Groente uit Zee worden een aantal bekende en minder bekende eetbare zeeplanten beschreven. Groente uit Zee is ook verkrijgbaar in het Duits – Algen, das grosse kochbuch – en Engels – Ocean Greens en nu ook in mijn webshop te koop.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.