Goudsbloem

Gisteren oogstte ik de eerste Calendula zaadjes van het jaar. Het raakte me. Ik was de zaden aan het oogsten en naast de gedroogde hoofdjes stonden bloemen nog steeds in volle bloei en vers jong blad glinsterde in het avond zonlicht.

Ik heb een kleine border van dit goudlokje. Ik plantte haar direct nadat ze op mijn pad was verschenen, omdat ik toch wel een beetje boel verliefd op haar was geworden. Ze begon direct te ontkiemen en bloeide tot halverwege de winter, toen het echt ijskoud werd. Ik heb misschien tien zaden in de grond gedrukt en in iets meer dan een jaar hebben honderden bloemen de tuin verrijkt en duizenden zaden zullen vanaf nu tot de herfst aan de aarde (en mij!) worden gegeven. Hoe veerkrachtig, hoe overvloedig, hoe sterk is deze prachtige gouden bloem van de zon!

Calendula, Goudsbloem, is inderdaad een echte zonne-bloem; de bloemen openen naar en volgen de zon en wanneer de zon weg is of het regent, sluit ze haar bloemblaadjes. In de kruidengeneeskunde is Calendula officinalis een belangrijke bondgenoot. Ze staat voor het leven en levensenergie. Ze werkt stimulerend, verzachtend en genezend. Door haar ontsmettende, pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen wordt zij vaak gebruikt in de vorm van zalf of olie bij val- en schaafwonden. (In mijn boek The Plant Pharmacy deel ik een recept voor mijn veelgebruikte gouden goudsbloemolie.) Daarnaast werkt deze oranje schoonheid reinigend op de lever en het bloed. Ze bevordert doorstroming, waardoor alles wat in lichaam en geest vastgeroest zit, wordt losgemaakt en afgevoerd. Goudsbloem past bij blije, levenslustige en optimistische mensen wier energie door omstandigheden geblokkeerd is geraakt. Iets waarin ik denk dat veel mensen zich zullen herkennen.

Calendula in een notendop natuurlijk, want er valt nog zoveel meer over haar te delen.
Dat ze gezien, geliefd, gevoed en verzorgd mag worden en in ruil dat wij haar prachtige medicinale krachten mogen ontvangen en genieten van haar schitterende zonnige wezen. Meer over Calendula in mijn boek The Plant Pharmacy en in mijn webshop vind je een set cadeaukaarten met een portret van deze schoonheid.

2 Comments
  • Karin Lijtes
    Beantwoorden

    Hoi, vraagje: zijn alle zaadjes van de goudsbloem ook echt zaadjes? Omdat ze veel verschillende vormen hebben, boogjes, schelpjes, en stokjes. Of zijn alleen de zwarte kleine kronkeltjes de zaden?

    24 juni 2020 at 16:29

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.