A rat is a pig is a dog is a boy


Mr Pooh. Mr. Dandy. Mijn oogappel.

We hebben samen zoveel meegemaakt. Hij is er al sinds mijn 2e boek (en schittert in bijna alle). Wanneer we ergens binnenkomen, kijkt men vaak eerst naar hem en dan omhoog. Hij krijgt alle aandacht en mijn hart zingt wanneer dat gebeurt.

Hij is ongeveer een jaartje of 12. Echt zeker weten doen we het niet. Niemand wist waar hij vandaan kwam of wat hij had meegemaakt. Ongeveer 10 jaar geleden ging ik een kamer binnen waar hij verbleef. Er waren veel honden, maar geen Pooh. We moesten hem zoeken. Uiteindelijk tilde ik het deksel van een potkachel op en daar was hij. Hij was er vanonder ingekropen. Ik zag een klein angstig beestje met wat schrammen hier en daar. Hij keek met zijn grote bruine ogen naar me op en daar was het, dat gevoel dat ik wist dat we samen naast elkaar ons levenspad verder zouden bewandelen, dat ik voor hem zou zorgen en van hem zou houden.

Mensen zeggen soms dat dieren stemloos zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Ze hebben wel een stem, ze spreken een taal. We moeten alleen leren kijken, luisteren en opletten om alles te weten wat we moeten weten. Precies zoals ik wist wat ik moest weten toen die kleine schat opkeek.

Alle dieren spreken deze taal. Het is een universele. En de mensheid heeft een mooi geschenk ontvangen, een waarmee we in staat zijn om die taal te begrijpen. Het wordt empathie genoemd. We weten wat het betekent als iemand lacht of blijdschap toont, maar ook als iemand angst ervaart of wat het betekent als iemand trilt of angstig gilt. Wanneer dit bij een kind gebeurt, staan we op en willen we alles doen wat in onze macht ligt om de waargenomen pijn of angst weg te nemen. Wanneer dit bij een huisdier gebeurt, reageren we meestal op dezelfde manier. Maar hoe zit het met alle dieren achter de muren van de bio-industrie, die nodig zijn om zuivel, eieren, vlees en alle afgeleide producten te produceren die men koopt. Om het product te maken is er altijd een moeder, vader en een baby in het spel geweest en het is nooit een liefdesverhaal, er is altijd angst, stress en uiteindelijk de dood. Mijn hart huilt voor hen allemaal en ik wou dat ik ze in mijn armen kon houden, waar Mr. Pooh nu ligt, en ze vertellen dat ze geliefd zijn. ‘A rat is a pig is a dog is a boy’. We zijn allemaal verbonden, we dwalen over dezelfde aarde, kijken naar dezelfde lucht, delen dezelfde zuurstof en zijn gemaakt van dezelfde energie.

Zoals James Aspey zei: ‘veganisme is de morele basis voor iedereen die geweldloosheid serieus neemt’. Laten we de verbinding maken. Go vegan.

PS: Mr. Pooh is vegan. Je kunt er hier meer over lezen en ik werk aan een totaaluitwerking over dit onderwerp.

Geen reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.