Ecofabulous koken in alle seizoenen & een wel heel bijzonder lentebrood

Being Ecofabulous, daar is het allemaal mee begonnen. Mijn persoonlijke visie rondom de nieuwe trend duurzaamheid. Maar voor mij is het nooit een trend geweest. Being Ecofabulous betekent voor mij leven met respect voor dier, natuur, en heel belangrijk: met respect voor jezelf. Niet alleen omdat ik denk dat je op die manier een betere wereld krijgt, je wordt er ook gelukkiger van.’ – Met deze woorden opende ik in 2009 mijn allereerste kookboek, waarvan de herziene uitgave op 14 April 2018 het levenslicht zal zien: Ecofabulous koken in alle seizoenen.

Drie jaar eerder studeerde ik af aan de stylingacademie met het concept Veggie in Pumps; een platform voor een ecofabulous manier van leven. Een jaar later werd ik benaderd door Ingrid Meurs, destijds uitgeefster bij Artemis & Co. Of ik een boek wilde maken. Ik had inmiddels een leuk team van veggie dames om mij heen verzameld en samen waren we klaar om de wereld te bestormen met duurzame en stijlvolle inspiratie. In 2008 verscheen Veggie in Pumps, gids voor een Ecofabulous leven. Het boek raakte een gevoelige snaar in de wereld en bleek op een juist moment te zijn gelanceerd. Ik wilde meer. Ik voelde de urgentie om de taal van voedsel te spreken.

Tijdens mijn tienerjaren werd mijn hart geraakt door de brute vlees-, ei- en zuivelindustrie. Ik kon niet geloven dat we op deze manier met levende wezens omgingen. Er moest een meer vriendelijke keuken mogelijk zijn! Ik ging op onderzoek uit en ontdekte het koninkrijk van de planten. Er bloeide een liefde op die mij de keuken in trok. Ik experimenteerde en veganiseerde erop los en raakte bevlogen van alle prachtige noten, granen, peulvruchten, zaden, groenten, fruit, kruiden en wieren die er te vinden zijn. Moeder Aarde is behoorlijk briljant; ze geeft ons allerlei bijzondere en medicinale heerlijkheden verpakt in een seizoensgebonden sausje. Dat moest gehoord, gezien en geproefd worden en dat kon, via het boek Ecofabulous koken in alle seizoenen, dat ik maakte samen met fotografe Olga van Dijk en mijn goede vriendin en stylist Marloes Engelhart. Voor velen bleek deze boodschap nog te radicaal. Geen zuivel? Geen ei? Dat ging een brug te ver, maar gelukkig stond er ook een bijzondere en enthousiaste groep mensen te trappelen om deze beweging een kickstart te geven. Zomaar bleken toch veel mensen bereid hun voedselkeuzes te herzien en te kiezen voor een meer compassievolle keuken, verrijkt met de ingrediënten van de seizoenen.

In de lente van 2017 werkte ik aan mijn nieuwe boek The Plant Pharmacy. Voor wat research sloeg ik Ecofabulous koken open. Ik zag de ongeremde woorden van een jonge Liset. Vol enthousiasme, moed, spirit en vertrouwen schreef ik vanuit het diepst van mijn hart. Bijna tien jaar, veel bedrijfjes en een Dutch Weed Burgerconcern later, voel ik me bijna een ander mens, maar ik herkende die spirit, die drive en dat radicale geloof in een meer vriendelijke wereld. Het zit er nog steeds. Onder een laagje stof weliswaar, want ook ik ben door de tand des tijds geraakt en wat gebutst hier en daar. Maar dit boek liet me wat zien: de mogelijkheid om een diep vertrouwen te voelen dat alles goed komt en je zelf iets kunt doen aan veranderingen die je zo diep wenst. Ecofabulous koken raakte uitverkocht en nieuwe boeken verschenen. Zowel van mijn hand als van andere bijzondere vegans die waren opgestaan. De afgelopen jaren heeft de plantaardige keuken zich in rap tempo ontwikkeld, zijn de sojacappuccino’s niet meer weg te denken uit de koffiebarretjes en worden mensen steeds creatiever met tofu en tempé. Mijn boek vol vegan recepten was nog steeds actueel en ik sprak Ingrid aan, die inmiddels samen met Jacqueline Smit eigenaar was van Uitgeverij Orlando, en we besloten Ecofabulous koken nieuw leven in te blazen. We poetsten het stof eraf, fristen de pagina’s op, herzagen de recepten hier en daar en maakten het geheel bondiger zonder de kern aan te tasten, waardoor we de prijs konden verlagen van 29,95 naar 19,95!


SIMPEL, LEKKER, PLANTAARDIG EN SEIZOENSGEBONDEN

Ecofabulous koken in alle seizoenen is een verzameling van mijn gevoel en beleving rondom de seizoenen en van biologisch en plantaardig koken. Het zijn recepten die ik door de jaren heen heb bedacht en oude recepten die ik in een nieuw jasje heb gestoken. Sommige recepten zijn de afgelopen tien jaar ingeburgerd, zoals de chocolademousse op basis van avocado. Andere recepten zullen je wellicht nieuw in de oren klinken, zoals bijvoorbeeld sprookjespannenkoeken met vlierbloesem, rabarberrozenmoes, broccolicappuccino en kruidige rodekool met tofu en ontbijtkoek. Het zijn vaak simpele, (oud-)Hollandse recepten met een vleugje van mijn moeder en een ecofabulous touch van mij. Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken – naar de seizoenen – en voor ieder seizoen vind je een kalender met de bijbehorende groenten en fruit.

VEGAN CHEF MAARTJE BORST VAN KOFFIE ENDE KOECK OVER ECOFABULOUS KOKEN:
Ecofabulous koken in alle seizoenen is een fantastisch kookboek boordevol waanzinnige plantaardige recepten. Een klassieker die niet wilt missen in je verzameling! De recepten zitten ontzettend goed in elkaar en zijn overheerlijk, origineel en tijdloos. De combinatie van Lisettes passie voor de seizoenen, lekker eten en alles wat leeft maakt dit boek tot een absolute topper!

 

Lente/Paasbrood met rozenbotercrème

Er bestaan verschillende opvattingen over de oorsprong van het paasfeest. Voor het christendom staat Pasen voor de wederopstanding van Jezus. Er zijn echter diverse andere culturen die een soortgelijk feest vieren met een andere boodschap. In het gebied van de Saksen (Oost-Nederland en West-Duitsland) werd een lentefeest gevierd om de winterdemonen te verdrijven en de nieuwe tijd te vieren van vruchtbaarheid en het ontwaken van de natuur. Er zijn dan ook veel vruchtbaarheidsgodinnen gekoppeld aan het feest. Daarnaast waren er allerlei symbolen als het ophangen van eieren in bomen en het aansteken van zogenoemde paasvuren. Mijn paasfeest staat voor het vieren van het nieuwe seizoen en het leven, en ik gebruik de paastak (die je vroeg altijd behing met houten eitjes) als symbool voor the tree of life, waarin ik allerlei mooie en persoonlijke symbolen hang, zoals fotootjes of bloemetjes. De eieren in het algemeen laat ik in de nestjes van de dieren liggen; zij versieren ze al met takjes, liefde en warmte.

Bij het lente/paasontbijt hoort wat mij betreft een sneetje lentebrood met een beetje boter. Dit recept is mijn eerste vegan paasbrood, overheerlijk zoet en gevuld met amandelen. Besmeer met wat rozenbotercrème en serveer met een glas versgeperste sinaasappelsap.

Dit brood is voor ongeveer 15 plakken

Ingrediënten
400 g gezeefd tarwemeel
1 1/2 zakje bakpoeder
175 g riet- of kokosbloesemsuiker
rasp van 1/2 citroenschil
175 g rozijnen
6 ontpitte dadels, in stukjes gesneden
4 gedroogde nectarines, in stukjes gesneden
150 g gehakte amandelen, zonder vlies
1 el kaneel
1 tl nootmuskaat
vanille uit het merg van 1 peul
50 g plantaardige boter + extra om in te vetten
500 g sojayoghurt

Rozenbotercrème
50 g plantaardige boter en 50 gram poedersuiker
(of 50 g plantaardige boter en een scheut maple syrup)
een handje eetbare rozenblaadjes

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cake- of broodvorm in met wat plantaardige boter en besprenkel die met een beetje meel. Meng in een kom het meel met het bakpoeder, de suiker, de citroenrasp, de rozijnen, de dadels, de nectarines, de amandelen en de kaneel, nootmuskaat en vanille. Smelt de boter op een laag vuur, laat even afkoelen en roer haar dan met de sojayoghurt door het meelmengsel tot er een stevige massa ontstaat. Is de massa te droog, doet er dan een klein beter water bij. Doe het mengsel in de ingevette vorm en bak het brood in ongeveer drie kwartier goudbruin (test of het brood gaar is door er met een mes in te steken, indien deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Zit er beslag aan het mes? Laat hem dan nog even staan). Mix de extra boter met de poedersuiker tot een romige massa of smelt de extra boter en voeg er een scheut maple syrup aan toe. Bestrijk het brood hiermee als het is afgekoeld of serveer een snede met een schep poedersuikerboter en bestrooi die met rozenblaadjes.

* Voor mijn baksels gebruik ik altijd biologische ingrediënten

Feestje – 14 april

Het resultaat mag ik 14 april in handen nemen en dat vier ik graag met jou! Vandaar dat ik in samenwerking met Uitgeverij Orlando een kleine samenkomst op touw heb gezet. Onder het genot van een kopje biologische thee of koffie en een plak vegan Chocolade-Banaan Brood uit het boek proost ik graag met je op deze heugelijke verschijning. Dit boek had immers nooit opnieuw het levenslicht gezien als de plantaardige keuken de afgelopen tien jaar niet zo’n enorme vlucht had genomen! Dus laten we die mooie keuken vieren op 14 april en Moeder Aarde eren voor al dat moois dat ze ons brengt (en onze moeders natuurlijk. In ieder geval mijn moeder die mijn grootste inspiratiebron is geweest voor het schrijven van dit boek – hint naar een mooi moederdagcadeau ;-)).

DETAILS
We vieren de heruitgave van Ecofabulous in alle seizoenen met een feestelijke presentatie in het sfeervolle ‘Koffie ende Koeck’. Je bent van harte welkom vanaf 10.30 voor ontvangst met koffie, thee en lekkers. Rond 11.00 begint het officiële gedeelte. Daarna is er gelegenheid het boek te kopen en te laten signeren. Laat je ons weten of je erbij bent via publiciteit@uitgeverijorlando.nl?
Datum: zaterdag 14 april
Tijd: 10.30 – 12.00
Locatie: Koffie ende Koeck, Haarlemmerweg 175 Amsterdam
Boek: Ter plekke à 19,95 te koop met pin

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.