EVERGREEN CHOCOLATE DELIGHT

De den, symbool van het licht. Rozemarijn, een kacheltje voor het lichaam. Beiden kunnen ze een tango dansen met chocolade. Maak dit recept met een van deze twee kruidige evergreens, spike it met wat rum en voel het magische tintelende effect van deze bijzondere eerlijke chocolademelk.

Voor 2 personen

Ingrediënten

300 g Fairtrade ruwe rietsuiker
300 ml water
een stuks dennentak of een paar takken rozemarijn
400 ml haver- of sojamelk
3 tl Fairtrade cacaopoeder
1 vanille peul, merg eruit geschraapt
1 tl maizena, losgeroerd met wat koude havermelk
4 blokjes vegan Fairtrade pure chocolade
vegan slagroom, zelf opgeklopt (van Alpro of Nature’s Charm bijvoorbeeld) of een spuitbus van bijvoorbeeld Soyatoo
eventueel: een scheutje rum of whisky
extra: wat vegan Fairtrade chocoladerasp of cacaopoeder

Bereidingswijze

Begin met het maken van de aromatische siroop. Doe hiervoor de suiker en het water in een pan samen met de dennentak of rozemarijn. Breng het mengsel aan de kook zodat de suiker helemaal oplost. Laat nog ca. 20 minuten op laag vuur pruttelen. Doe het mengsel (mét de takken) in een schone pot of fles. Laat afkoelen.

Meng voor de chocolademelk plantaardige melk met cacaopoeder, vanillemerg en losgeroerde maizena. Voeg hier 2 eetlepels van de dennen- of rozemarijnsiroop aan toe. Breng het mengsel aan de kook onder voortdurend doorroeren. Laat kort doorkoken en draai het vuur uit. Smelt de chocoladeblokjes in de melk en roer tot ze volledig gesmolten zijn. Doe de chocolademelk in mooie bekers of hittebestendige glazen. Voor een extra kick kun je er een scheutje rum of whisky doorroeren. Serveer met een flinke toef plantaardige slagroom en garneer met wat chocoladerasp of een snuf cacao.

 

Noot: Dit recept is onderdeel van Een Gouden Kerstfeest en vloeit voort uit een bijzondere campagne van Stichting Max Havelaar:
Genieten van eerlijke chocolade tijdens de Feestdagen

Chocolade, wie houdt er niet van? In Nederland eten we jaarlijks wel 4,7 kilo chocolade per persoon. Ook tijdens de feestdagen genieten we van dit bruine ‘goud’. Maar wist je ook dat cacao van miljoenen kleinschalige boeren komt? Ze leven vaak in extreme armoede en verdienen soms minder dan 0,67 euro per dag. Daardoor staan deze boeren voor grote uitdagingen. ‘Hoe zorg ik voor voldoende eten?’ ‘Wie van mijn kinderen kan ik naar school sturen?’ Om maar eens wat zorgen te noemen. En dan hebben we het nog niet eens over de impact van klimaatverandering op hun cacaoproductie.

Fairtrade werkt er hard aan om de positie van cacaoboeren te verbeteren. Cacaocoöperaties krijgen voor de cacao die ze onder Fairtrade voorwaarden verkopen ten minste de Fairtrade minimumprijs en een vaste premie. Dit geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen, maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Stap voor stap kunnen zij zo werken aan een betere toekomst.

Let op bijgaand Fairtrade keurmerk tijdens het kopen van chocolade en dus ook bij de vegan chocolade in deze recepten. Dan weet je dat je een eerlijke keuze hebt gemaakt die bijdraagt aan het geluk van een ander. Op www.maxhavelaar.nl/eerlijkechocolade lees je welke eerlijke chocolade je waar kunt kopen. Voor deze recepten hebben wij gebruikt gemaakt van deze eerlijke chocolade, de vegan versies uiteraard.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.