HET ROKERIGE MENU

Wow, wat een geweldige reacties hebben Maartje Borst en ik gekregen op ons eerste vegan MAN.EAT.PLANT. kerstmenu! World Animal Protection Nederland vond het zelfs zo gaaf dat zij alle menu’s alvast in een PDF hebben gegoten en aanbieden aan hun duuzenden leden en volgers. Dus we gaan door en vandaar hierbij zoals beloofd ons VEGAN KERSTMENU NO. 2! En wel HET ROKERIGE MENU!

Voorgerecht:

MELOEN & PORTOBELLO ‘PROSCIUTTO’

Meloen gaat uitstekend samen met rokerige, hartige smaken. Meloen geeft namelijk een umami-achtige nasmaak en werkt daarom heel goed met een hartig component. De gerookte portobello is bijzonder lekker (echt, doe jezelf een rookoventje* cadeau voor kerst!), en de krokante kazige wafeltjes en zoet-zure balsamico doen alle ingrediënten prachtig samenkomen. Dit gerecht is een perfecte, niet te zware start van je kerstdiner.

Vind hier het recept.
(scroll naar beneden voor de Nederlandse uitwerking)

 

Hoofdgerecht:

ROOKTOFU IN KRUIDENKORST MET CRANBERRY-PORT COMPOTE, PURPEREN PUREE, GEKARAMELISEERDE WITLOF & REGENBOOG ‘SLAW’

Dit gerecht is even kleurrijk als smaakvol. De cranberry-port compote gaat fantastisch samen met het tofu gebraad. De purperen puree heeft een koninklijke allure en matched mooi met de rest. De licht bittere witlof wordt naar een hoger niveau getild door hem te karameliseren en de ‘slaw’ verfrist het palet te midden van al het smaakgeweld.

Vind hier het recept.
(scroll naar beneden voor de Nederlandse uitwerking)

Nagerecht:

CHOCOLADE VULKAAN CAKEJES

Deze duivelse chocolade cakejes zijn food porn pur sang. Wie houdt er nou niet van gesmolten chocolade ganache druipend uit een zacht en luchtig cakeje? Een snuf gerookt zout dat heel goed samengaat met de aardse tonen van chocolade, maakt het geheel extra speciaal en een prachtige afsluiting van dit rokerige menu.

Vind hier het recept.
(scroll naar beneden voor de Nederlandse uitwerking)

 
Het is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat en voel een snik en een lach bij dit delen. De herten in de Oostvaardersplassen, de dieren in die gruwelijke en donkere bio-industrie, de wezens in de labs van de farmaceutische en cosmetische industrie en ga zo maar door. Ze zijn in onze harten, iedere seconde van iedere dag en bij de opmaak van ieder recept en het schieten van iedere foto. Het is onze wens dat ons werk als kleine sterren zullen zijn krachtig schijnend in de duisternis. Het is onze wens dat we op deze manier bij mogen dragen aan het creëren van scheuren in de gepantserde harten van velen, zodat compassie kan doorbreken en schijnen over deze aarde en over ieder wezen. De echte boodschap van kerst – licht, geboorte en leven – in het hart en op het bord.
 
En ook al moeten we soms veel slikken, tranen laten en ons hart weer helen, we kunnen niet anders dan die druppels zijn. Met elkaar zijn we namelijk heel veel druppels en geloof ik in de mogelijkheid van de verandering waar ik evenals velen van ons zo naar verlangen.
 
No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.