INDIAN SUMMER THEE


De seizoenen zijn al jaren mijn navigatiesysteem. Mijn lichaam luistert perfect naar de veranderende ritmes, ik moet er zelf alleen af en toe even aan herinnerd worden. Maar wanneer ik luister, ben ik altijd weer vol ontzag als het gaat om de briljantie van mijn lichaam en hoe het zo nauwkeurig het steeds veranderende proces van een seizoen volgt. Het weet precies wat het nodig heeft op precies het juiste moment.

Op dit moment is de Indian Summer in aantocht. Deze periode kan het beste worden omschreven als die laatste warme zomerdagen en de eerste dagen van de koudere voelbare herfst. De periode waarin onze lichamelijke behoeften duidelijk veranderen en onze verlangens verschuiven. Natuurlijk zijn de seizoenen niet deze concepten die we ervan maken. In de natuur bestaat er niet zoiets als een Indian Summer of herfst als een apart concept. Alles, inclusief wat we de seizoenen noemen, is een steeds veranderende, evoluerende, wonderbaarlijke flow die ons elke dag niets anders dan transformatie laat zien. Van zaad tot zaad. Van stof tot stof.

Met onze geest proberen we echter te markeren wat we zien en binnen de seizoenen zien we kwaliteiten die zich uitstrekken over een bepaalde periode voordat we overgaan op duidelijk nieuwe kwaliteiten. Van deze kwaliteiten kunnen we leren, omdat we ze in ons lichaam kunnen ervaren en ze weerspiegeld kunnen zien in onze behoeften. We kunnen ons eetpatroon daarop afstemmen om ons lijf zo goed mogelijk te ondersteunen.

Onlangs gaf ik een kleine workshop in het kader van mijn nieuwe boek Ecofabulous koken in alle seizoenen bij mijn uitgever. Daar serveerde ik deze, wat ik graag noem, Indian Summer Thee. Een zachte thee, die kalmeert, ontvankelijk maakt, maar ook prikkelt om je voor te bereiden op een nieuw kouder seizoen.

The relief of spring

Intoxication of summer rain

The clearness of fall 

How winter makes me reconsider it all
~ Ane Brun

Indian Summer Thee

1 el gedroogde kamille
1 el gedroogd brandnetelblad
1 tl gedroogde rozenblaadjes
4 goudsbloemen (de bloemen zelf)
een stukje kaneel
1 cm gemberwortel in plakjes gesneden
een vleugje havermelk

Doe de planten bij elkaar in een theepot. Overgiet met koud water zodat het net onder staat en alles doordrenkt raakt. Giet er dan pas kokend water bij. Op deze manier voorkom je het verbranden van de kruiden. Doe de deksel erop en laat minstens 15 minuten trekken. De thee mag goed sterk zijn. Schenk vervolgens in een mok en maak af met opgestoomde havermelk. Als je wat overhebt, kun je dat bewaren voor de rest van de dag. Aanvullen met wat gekookt water en gestoomde havermelk zorgt weer voor een warme mop van deze kruidige Indian Summer Thee.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.