OOIT ATEN WE DIEREN

Meat the Victims. Tegenover vreedzame protesten staan meer agressieve opponenten. Cube of Truth. Beyond Meat gaat naar de beurs. Johnny en Set kopen aandelen. Politie infiltreert onder activisten. Marktaandeel veganisme groeit. Gouden bergen worden beloofd. Nieuwe rapporten over het rap uitsterven van grote getale planten- en diersoorten. Zo’n 150 miljard (land)dieren lijden en sterven ieder jaar onnodig voor menselijke consumptie en voor mij is 1 er één teveel. Speciecisme. Inclusiviteit. Plastic soep. Het eten van dierlijke producten wordt door meer en meer mensen gezien als moreel onacceptabel. #metoo. De mensen die het eten van dierlijke producten moreel onacceptabel vinden, worden door de norm weggezet als #radicaal. De norm bestaat uit mensen. Individuen. Dat wat zo lang in de spelonken van de maatschappij verscholen ging, komt aan het licht. Vlees eten wordt/is het nieuwe roken. Mensen in rep en roer. Toestand. Onderdrukking. Compassie misbegrepen.
 
Heet, heter, heetst. Getouwtrek. Mensen tegenover elkaar. Dure taal, rake argumenten en nog wat bla bla. Het is een grote bende en toch moet het allemaal gebeuren in dienst van de verandering. Dat wat onder de rader broeide, komt naar de oppervlakte.
 
Ik voel m iedere dag stevig. Soms vol hoop, soms vol teleurstelling. Vooral voor dat ene enkele dier 150 miljard keer in een jaar.
 
En toen duwde mijn geweldige vriend Roanne Van Voorst deze week haar nieuwe boek in mijn handen: OOIT ATEN WE DIEREN.
 
Op de achterkant:
Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Net zoals ooit heksenverbranding, slavernij en homodiscriminatie ineens niet meer konden. Over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit dieren hebben kunnen eten. Met een optimistische blik laat Roanne van Voorst zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden. Ze gaat in gesprek met boeren (Hoofdstuk 1 – ‘Hoe boeren de wereld veranderden’), blikt terug op de tijd dat er giraffen werden gegeten en doet uit de doeken waar ze zelf tegenaan loopt als beginnend veganist. Dit maakt ‘Ooit aten we dieren’ tot een onmisbaar boek voor vegetariërs, flexitariërs en overtuigde vleeseters.” En voor vegans het boekcadeau van het jaar.
 
Ik sla het boek open. Lees mijn naam. Tranen rollen. Ik slik. Dankbaar en vol van zoveel.
 
Ga dit boek kopen, geef het aan iedereen die je kent cadeau. Help mensen door de weerstand heen.
Mijn lief en ik keken onlangs een cynische stand up over klimaatactivisten. Grappig was het niet. Over de aarde die ons toch wel overleeft. Mee eens. Jonathan zei: maar de spreker gaat erover heen wat het betekent om mens te zijn. Inderdaad. Wat betekent het om mens te zijn? We kunnen er namelijk voor kiezen om lijden te vermeerderen en verergeren of om als een gek alles dat leeft lief te hebben en zorg te dragen voor dat wat er nog wel is. Mijn recent overleden dierbare leraar zei me eens ‘Als je het weet ben je verantwoordelijk’. Het verhaal dat Roanne deelt met haar boek is het verhaal dat we moeten weten en dat verteld, gelezen en gehoord moet worden. Een verhaal over een tijd in de toekomst waarin wordt teruggekeken naar nu en wordt afgevraagd hoe we ooit dieren hebben kunnen eten.
 
 
**Roanne zal aanwezig zijn op de Dag van Compassie 29 juni op De Nobele Hoeve waar zijn tevens haar nieuwe boek zal presenteren! Wil je daarbij zijn en een gesigneerd exemplaar bemachtigen, kijk dan hier.
 
***Met grote dank aan model Mr. Pooh.
4 Comments
 • 14 juni 2019 at 11:37
 • Christa Litjens
  Beantwoorden

  Hoi Lisette,

  Wat een mooie foto van Mr. Pooh en het boek ga ik zeker kopen en lezen!

  Wat betreft het vegetarisch eten zitten wij een beetje op de wip, maar we komen er wel, stapje voor stapje, het is ook iet makkelijk als je je hele leven “Dieren hebt gegeten”…..maar ik vind steeds meer mooie en lekkere vleesloze recepten, dus we gaan gewoon door!

  Lieve groet,
  Christa ;-))

  19 juni 2019 at 21:39

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.