Santé en een botanische pesto

Zaterdag vierden wij de heruitgave van mijn golden new/oldy Ecofabulous koken in alle seizoenen. Wat een bijzonder moment! Toen ik thuiskwam, moe en voldaan, vond ik een prachtige editie van Santé op mijn deurmat.

Een groene editie met allerlei mooie vegan inspiratie! Times are changing peeps!! En tevens in die editie een bijzondere reportage over mijn nieuwe boek The Plant Pharmacy, inclusief 4 recepten!! Wat een eer, wat een cadeau! Ze kozen, ‘FlowerPower-IJs’, ‘The Sleep Elixer’, een ‘Kittig Brandnetelsoepje’ en de ‘Botanische Pesto’ en die laatste deel ik graag hieronder met je, want de tijd is er rijp voor!

Enjoy!
Lisette

Botanische pesto

Hoe leuk is het als je je pesto kunt opfleuren met bladgroen uit eigen tuin of omgeving? Als het goed is zie je nu overal groen als paddenstoelen tussen de straatstenen en wellicht in je eigen tuin uit de grond omhoog schieten. Wat een kracht en wat een pracht! Velen noemen dit groen ‘onkruid’, al vind ik er meestal niets ‘on’ aan. De medicinale potentie of de prachtige smaak die vaak schuilgaat achter een dergelijke groene krachtpatser is in de vergetelheid geraakt. Maar gelukkig wordt oude kennis steeds meer afgestoft en leeft de erkenning dat planten ons naast voeden ook kunnen genezen steeds meer op! Gelukkig maar!

Je hoeft geen kruidengeneeskundige te zijn om te weten dat planten wat voor je kunnen betekenen. Het helpt om een determineer gidsje aan te schaffen, zodat je zeker weet dat wat je plukt veilig is en eetbaar. In mijn boek The Plant Pharmacy ga ik hier uitgebreid op in en geef ik allerlei boekentips die je kunnen helpen om meer te leren over de geneeskrachtige kant van planten.

Een leuke manier om te beginnen om planten te zien als meer dan onkruid is om je te focussen op een paar planten en die te leren kennen. Bijvoorbeeld paardenbloem, brandnetel en madelief. Zoek ze op, lees erover, kauw er eens op en maak er thee, soep of salade van. In ieder geval vind je van deze drie een portret terug in mijn boek, inclusief bijzonder recept.

Oké, laat nu het feest beginnen! Dit keer geen tincturen of elixers dus, maar een heerlijke en makkelijke botanische pesto! Dat feestje gaat natuurlijk wel alleen op als je bladgroen in je tuin hebt of een schone plek kent waar je dat kunt oogsten. Maar ook op je balkon of achter glas kun je heel wat laten groeien. Als ik een klein plekje groen tot mijn beschikking heb, kies ik voor rijk, volwaardig en diepgroen eetbaar bladgroen. Dat leent zich voor zo veel doeleinden! Voor de pesto kun je allerlei eetbare kruiden kiezen. Denk eens aan paardenbloemblad, Oost-Indische kers, dillegroen, zevenblad, blad van goudsbloem, etc. Heb je geen wild groen tot je beschikking? Je kunt dit recept ook prima maken met bladgroen uit de natuurwinkel. Vervang dan in het recept 40 gram wild bladgroen door rucola, waterkers en postelein. Wil je brandnetelpesto maken? Stoom de jonge toppen dan eerst 2 minuten. Let wel: het ene blad heeft een meer uitgesproken smaak dan het andere. Het blad van paardenbloem is bijvoorbeeld wat bitter, dat van Oost-Indische kers flink scherp en dat van dille weer venkelachtig. Pas het recept dus aan naar wens en smaak, zodat je jouw eigen perfecte botanische pesto creëert.

Condiment voor ongeveer 200 gram
100% Vegan

40 g vers wild bladgroen naar wens (zorg er bij brandnetels voor dat je de toppen eerst even stoomt)
25 g geroosterde pijnboompitten
25 g ongezouten geroosterde cashewnoten
1 klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
25 g basilicum (inclusief de steeltjes)
25 g rucola
50 ml extra vergine olijfolie
1 el gistvlokken
2 tl citroensap
kruidenzout

Maak het bladgroen goed schoon door het uit te schudden. Laat het even liggen op een vel keukenpapier zodat eventuele kleine bewoners eruit kunnen kruipen. Zet de beestjes buiten. Veeg de bladeren schoon. Maal in de keukenmachine het bladgroen met de pijnboompitten, cashewnoten, knoflook, het basilicum, de rucola, olijfolie, gistvlokken en het citroensap tot een gladde pesto. Breng op smaak met een klein snufje kruidenzout. Schep de pesto in een schoon glazen potje, bedek hem met een laagje olijfolie en bewaar hem maximaal 2 weken in de koelkast.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.